درخواست راه اندازی و مدیریت صندوق
بازدهی شرکت در خدمات سبدگردانی و صندوق
خدمات سبد گردانی با درآمد ثابت و در سهام
- ارائه خدمات سبدگردانی با درآمد ثابت برای مشتریان اختصاصی
- ارائه خدمات سبدگردانی در سهام
- ارائه خدمات سبدگردانی متناسب با میزان ریسک پذیری مشتریان
- بازدهی سبدهای شرکت در سال منتهی به ۱۳۹۵/۰۴/۳۱: ۶۲%
- بازدهی شاخص بازده نقدی و قیمت بازار در سال منتهی به ۱۳۹۵/۰۴/۳۱: ۱۰%
- حجم سبدهای تحت مدیریت شرکت: ۱۰۰ میلیارد ریال
خدمات صندوق با درآمد ثابت و در سهام
- تشکیل صندوق با درآمد ثابت و در سهام
- اختصاص صندوق با درآمد ثابت به مشتریان بانکداری اختصاصی و انتشار واحدهای سرمایه گذاری
- پرداخت سود بالاتر به مشتریان بانکداری اختصاصی بانک از طریق سرمایه گذاری در اوراق با درآمد ثابت با نرخ بازدهی بالاتر از نرخ سپرده های بانکی که ضمن حفظ سهم بازار بانک از مجموع سپرده ها، امکان پرداخت بازدهی بیشتر به مشتریان را فراهم می آورد.
- بازدهی صندوق نوین نیک به عنوان یکی از صندوق های شرکت در سال منتهی به ۱۳۹۵/۰۴/۳۱: ۱۶%
بازدهی شاخص بازده نقدی و قیمت در سال منتهی به ۱۳۹۵/۰۴/۳۱: ۱۰%
لیست صندوق هایی که متولی گری آن ها بر عهده شرکت مشاور سرمایه گذاری تأمین سرمایه نوین می باشد
آشنایی با صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری ، از مهمترین نوع شرکتهای سرمایه گذاری در سطح جهان هستند که نقش عمده و موثری در سطح بازارهای مالی ایفا میکنند و به همین دلیل در کشورهای مختلف و در سطح بین الملل مقررات و تدابیر خاصی برای فعالیت آنها پیشبینی شده است. صندوق ها بر حسب وضعیت سرمایه به دو دسته کلی طبقه بندی می شوند: صندوق های سرمایه گذاری با سرمایه بسته و صندوق سرمایه گذاری با سرمایه باز که اصطلاحاً به صندوقهای سرمایه گذاری مشترک نیز معروف هستند.
صندوقهای سرمایهگذاری مشترک: ( Mutual Funds) یک نهاد مالی می باشد که وجوه دریافتی از سرمایهگذاران را در یک مجموعه اوراق بهادار سرمایهگذاری میکند و هر سرمایه گذار به نسبت سهم خود در مجموعه، از سود و یا ضررهای حاصل از این سرمایه گذاری سهم میبرد در واقع میتوان آن را به صورت شرکتی در نظر گرفت که با جمع آوری پول افراد مختلف منابعی گردآوری کرده که به جای سرمایه گذاری مستقیم در یک سهم یا اوراق مشارکت خاص، مالک جزء کوچکی از یک مجموعه سهام یا اوراق مشارکت شود. به اعتقاد برخی از تاریخدانان، صندوق سرمایهگذاری مشترک اولین بار در سال ١٨٢٢ و در کشور هلند معرفی شد. البته در مورد زمان و مکان دقیق ایجاد این صندوقها اتفاق نظری وجود ندارد. مفهوم صندوق سرمایهگذاری مشترک در سال ١٨٤٩ در سوئیس و در دهه ١٨٨٠ در اسکاتلند مطرح شد. بعد از آنکه در بریتانیا و فرانسه مورد توجه قرار گرفت، در دهه ١٨٩٠ در ایالات متحده معرفی و در دهه ١٩٢٠ محبوبیت این صندوقها به اوج خود رسید. اولین صندوق سرمایهگذاری به شکل امروزی در سال ١٩٢٤ در شهر بوستون آمریکا تشکیل شد. اولین صندوق مشترک سرمایه گذاری اسلامی در سال۱۹۸۶ در ایالات متحده با نام صندوق امان تأسیس شد. این صندوق توسط اعضای صندوق امین اسلامی آمریکای شمالی ( صندوقی که بر درآمد مساجد ایالات متحده نظارت دارد) شروع به فعالیت کرد. پس از آن در سال ۱۹۸۷ دو شرکت به نامهای التوفیق و الأمین با تمرکز بر بخشهای مختلفی از قبیل املاک و مستغلات و همچنین سرمایه گذاری بین المللی، در توسعه صندوقهای سرمایه گذاری اسلامی، بسیار موفق عمل کردند. در ادامه، افزایش آگاهی و تقاضا برای سرمایه گذاری، طبق اصول شرع در سطح جهان باعث شد که روند تأسیس صندوقهای سرمایه گذاری اسلامی شدت بگیرد.
در ایران صندوقهای سرمایه گذاری از سال ۱۳۸۷ تاسیس شدهاند. سازمان صادر کننده مجوز تاسیس صندوق سرمایه گذاری مشترک، سازمان بورس میباشد. بر اساس قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (ماده ١ بند ٢٠)، صندوق سرمایه گذاری به شرح زیر تعریف شده است: « نهادی مالی است که فعالیت اصلی آن سرمایه گذاری در اوراق بهادار میباشد و مالکان آن به نسبت سرمایهگذاری خود، در سود و زیان صندوق شریک هستند. صندوق سرمایه گذاری چیزی نیست جز سود ناشی از خرید و فروش اوراق بهادار و دریافت سود نقدی از اوراق بهادار (مثل سود سهام یا سود علی الحساب اوراق مشارکت) و همچنین افزایش ارزش روز اوراق بهادار در بازار.
ویژگیهای اصلی صندوقهای سرمایه گذاری مشترک
اهم ویژگیهای صندوقهای سرمایه گذاری مشترک به شرح زیر است:
- مدیریت بیرونی: صندوقهای مشترک سرمایه گذاری نهادهایی هستند با داراییهای به شکل اوراق بهادار که وظایف و عملیات اداری، سرمایه گذاری و حقوقی مورد نیاز آنها توسط خدمات دهندگان خارج از سازمان صورت میگیرد، بدین ترتیب آنها بهطور داخلی مدیریت نمیشوند. پس به جای فراهم ساختن یک تشکیلات بزرگ از یک هسته کوچک برای صندوق استفاده میشود و در مقابل، برای وظایف تخصصی نظیر مدیریت سبد داراییها، بازاریابی و توزیع واحدهای سرمایهگذاری از نیروهای متخصص بهره میبرند. اعمال مدیریت حرفه ای و ایجاد تنوع در سبد سرمایه گذاری، ریسک سرمایه گذاری در صندوق را در حد قابل قبولی کاهش می دهد. این امر میتواند صرفه جوییهای زیادی در هزینه اداری و عمومی صندوق ایجاد کند که به نوبه خود، موجب افزایش بازدهی سرمایه گذاران در صندوق میگردد.
- سادگی: یكی از خصوصیات صندوقهای سرمایه گذاری مشترك، سادگی در سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران جزء است. با توجه به امكان و اجبار بازخریدها توسط صندوق، سهامداران قادرند در هر لحظه پس از پایان ساعات کاری روزانه، سهام خود را به فروش برسانند. همچنین سرمایه گذاران درهر روز میتوانند از قیمت واقعی سهم صندوق که براساس ارزش خالص دارایی صندوق تعیین میگردد (جمع ارزش بازاری سبد داراییها و اوراق بهادار، منهای بدهیهای صندوق، تقسیم بر تعداد واحدهای در دست سرمایه گذاران) مطلع گردند.
- متغیر بودن سرمایه و نقدشوندگی بالا: برخی صندوقهای مشترک سرمایه گذاری دارای سرمایه متغیر یا سرمایه باز هستند. سرمایه گذاری با سرمایه باز كه سهام خود را به ارزش خالص داراییها (Net Asset Value: NAV) خریداری (یا بازخرید) کرده و به صورت مداوم سهام جدید به سرمایه گذاران عرضه میكند، به سرمایه گذاران كوچك این امكان را میدهد كه بهصورت غیرمستقیم در مجموعه متنوّعی از اوراق بهادار سرمایهگذاری كنند و این امر، باعث میشود که نقدشوندگی واحدها از دیدگاه سرمایه گذاران بسیار بالا گردد و شرایط رکودی و مشکلات بازار تأثیر چندانی در نقدشوندگی آنها نداشته باشد.
- عدم تأثیر عرضه و تقاضای واحد سرمایهگذاری بر قیمت: واحدهای سرمایهگذاری، بهطور پیوسته خود را برمبنای خالص ارزش داراییها و اوراق بهادار صندوق، به فروش رسانده و باز خرید میکنند. بنابراین میزان عرضه و تقاضای واحد سرمایه گذاری، تأثیری بر قیمت آن نخواهد داشت.
- عدم وجود ریسک سرمایه گذاری مجدد: این امکان برای سرمایهگذاران وجود دارد که بهمحض دریافت سود از صندوق، آنرا مجدداً در همان صندوق سرمایه گذاری نمایند. بنابراین ریسک سرمایه گذاری مجدد در مورد واحد سرمایه گذاری وجود ندارد.
- سود و زیان: این صندوق، همچون سایر شرکتها میتواند سود یا زیان داشته باشد؛ زیرا ارزش اوراق بهادار موجود در سبد، افزایش یا کاهش مییابد و نهاد خاصی در مقابل این ریسک، سرمایه گذاران را مصون نمیدارد.
انواع صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری به طور کلی در پنج دسته قابل تقسیم بندی هستند. این پنج دسته به ترتیب زیر میباشند:
- بر اساس نوع سرمایه صندوق
- بر اساس تعداد واحدهای سرمایه گذاری
- بر اساس سرمایه گذاری در نوع دارایی
- بر اساس سرمایه گذاری در نوع فعالیت
- بر اساس قابل معامله بودن یا نبودن در بورس
تقسیم بندی صندوقها بر اساس نوع سرمایه
بر اساس این تقسیم بندی، صندوقهای سرمایه گذاری به دو دسته تقسیم میشود که به شرح زیر میباشد:
صندوق سرمایه گذاری با سرمایه باز یا متغیر (Open End): صندوق سرمایه گذاری است که پیوسته سهام جدید منتشر میکند تا از محل وجوه حاصل از فروش سهام جدید در سایر اوراق بهادار سرمایهگذاری نمایند. این صندوقها متغیر بوده و هر لحظه آمادگی بازخرید سهام منتشره خود را به قیمت ارزش خالص دارایی دارد. یکی از بهترین مزایای صندوق سرمایهگذاری (عمدتا با سرمایه متغیر) قابلیت بازخرید سهام صندوق؛ توسط خود صندوق است که باعث افزایش درجه نقدشوندگی شده و واحدهای سرمایهگذاری این صندوقها را در ردیف اوراق بهادار شبه نقد قرار داده و جانشین پول مینمایند. صندوق سرمایهگذاری با سرمایه متغیر بیشتر در کشورهای توسعه یافته رواج دارد که در هر کشور دارای اصلاحات و قوانین متفاوتی است.
صندوق سرمایه گذاری با سرمایه بسته یا ثابت (Close Ended): صندوق سرمایه گذاری با سـرمایه ثابت یک مقدار مشخص از سرمایه را فقط یک بار از طریق عرضه عمومی اولیه با توزیع سهام با درآمد ثابت جمعآوری میکند که واحدهای صندوق توسط سرمایه گذاران در صندوق سرمایه گذاری با سرمایه ثابت به عنوان سهام خریداری میشود. برخلاف سهام عادی، سهام صندوق سرمایه گذاری با سرمایه ثابت سودی در یک پرتفوی تخصصی اوراق بهادار که توسط مشاور سرمایه گذاری بهصورت فعال مدیریت میشود و معمولاً بر روی یک صنعت خاص، بازار جغرافیایی یا بخش تمرکز میکند، نمایش میدهد. قیمت سهام صندوق سـرمایه گذاری با سرمایه ثابت بر اساس نیروهای موجود در بازار (عرضه و تقاضا) در کنار تغییرات ارزش اوراق بهادار در سبد صندوق نوسان میکند.
تقسیم بندی صندوقها بر اساس تعداد واحدهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری براساس تعداد واحدهای سرمایه گذاری به صورت زیر طبقهبندی میشوند.
- صندوق های سرمایه گذاری در اندازه کوچک (حداقل تعداد واحدها ۵٫۰۰۰)
- صندوق های سرمایه گذاری در اندازه بزرگ (حداقل تعداد واحدها۲۰۰٫۰۰۰)
تقسیم بندی صندوقها بر اساس سرمایه گذاری در نوع دارایی
صندوق سرمایه گذاری در سهام: حداقل ٧٠ درصد از داراییهای صندوق در سهام پذیرفته شده در بورس یا بازار اول فرابورس سرمایهگذاری میشود. صندوق های پر ریسک بازار هستند که با نوسانات قیمت سهام تغییر میکنند.
صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت: حداقل ۹۰ درصد از داراییهای صندوق در اوراق مشارکت، سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی و اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود. هدف اين صندوق ها ايجاد درآمد پيوسته و ثابت براي سرمايهگذاران است. عمده سرمايهگذاران اين صندوقها افراد محافظهكار و بازنشسته هستند. اگرچه اين صندوقها بازدهي بالاتري از گواهي سپرده و سرمايهگذاري در صندوقهاي بازار پول دارند بدون ريسك هم نيستند. علت ريسكی بودن آنها اين است كه انواع مختلفي از اوراق قرضه وجود دارد كه درجات ريسك مختلفي دارند و ريسك آنها به صندوق سرمايه گذاري هم سرايت ميكند. از دلايل ريسك دار بودن اوراق قرضه نوسانات نرخ بهره است كه ارزش آنها را تحت تاثير قرار ميدهد.
صندوق سرمایه گذاری مختلط: حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ٦٠ درصد از داراییهای صندوق در سهام پذیرفته شده در بورس یا بازار اول فرابورس سرمایهگذاری میشود هدف اين صندوق ها بهوجود آوردن تركيبي از اوراق بهادار بدون ريسك، اوراق بهادار با درآمد ثابت و سهام شركتهاست. بهعنوان نمونه يك صندوق مشترك سرمايهگذاري ميتواند تركيبي از ۶۰ درصد سرمايه گذاري در سهام و ۴۰ درصد سرمايهگذاري در اوراق بهادار با درآمد ثابت باشد. ممكن است مدير شركت در انتخاب استراتژيهاي سرمايهگذاري به درصدهاي حداقل و حداكثري محدود شده باشد ولي دامنه عمل محدودي را در اختيار وي بگذارند تا در شرايط مختلف اقتصادي تغييرات لازم را در درصد هاي سرمايه گذاري انجام دهد.
تقسیم بندی صندوقها بر اساس سرمایه گذاری در نوع فعالیت
صندوق هاي مشترك سرمايه گذاري در بازار پول: بازار پول شامل ابزاركوتاه مدت بدهي نظير اوراق خزانه است. مكان امني است که ممكن است بازدهي بالايي بهدست نیاید ریسک کمتری بابت از دست دادن اصل پول خواهد داشت. صندوقهای مشترک سرماِيهگذاری خاص (صنعت يا منطقه خاص ): این صندوقها از تنوعسازی گسترده چشم پوشی کرده و در يک بخش جغرافيايی يا صنعتي خاص متمرکز میشوند . به عنوان مثال اين شرکتها میتوانند در بخش فناوری، داروسازی و يا خدمات متمرکز شوند. در اين ميان همانطور که احتمال بازدهی بالا برای اين شرکتها وجود دارد احتمال زياندهی هم بسيار بالاست.
صندوقهای مشترک سرمايه گذاری اخلاق مدار: اين صندوقها تنها در شرکتهايی سرمايهگذاری میکنند که از معيارهای خاص اخلاقی در فعاليتهايشان پیروی میکنند. اکثر اين صندوقها در صنايعی مثل صنعت تنباکو، مشروبات الکلی، اسلحهسازی سرمايهگذاری نمیکنند.
صندوق رشد و توسعه : این صندوقها نوعی دیگر از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که سیاست آنها برمبنای خرید سهام شرکتهایی است که در یک صنعت رو به رشد و با فرصتهای سرمایه گذاری فراوان قرار دارد. به همین جهت قیمتهای سهام آنها به تناسب فرصتهای سرمایه گذاری و میزان رشدی که دارند، افزایش مییابد. بدیهی است که این نوع صندوقها از مخاطره بسیار بالایی برخوردارند.
صندوقهای مشترک سرمايه گذاری شاخصی: اين صندوقها به نوعی عملکرد شاخصهای گسترده بازار را منعکس میکنند. صندوقهای مشترک سرمایهگذاری شاخصی منحصرا بازدهی مشابه بازده بازار را برای سرمايهگذارانشان بهدست می آورند البته با هزينه کمتر. بازدهی اینگونه صندوق ها از شاخص پایینتر هستند.
از مواردی که میتوان ذکر نمود، هزينه ۲ درصدي صندوق شاخصي شامل کارمزد ارکان صندوق، هزينه حدود ۲ درصدي تنزيل سود سهام دريافتي، حضور تعداد گزینش شده ای از شرکت های موجود در بورس و فرابورس در پرتفوي صندوق شاخصي از شرکت های فعلي پذيرفته شده در بورس تهران، توقف طولاني مدت برخي شرکتهاي حاضر در پرتفوي صندوق شاخصي و کاهش نقدشوندگي، گذشتهنگر بودن صندوق شاخصي و همسان شدن وزن فعلي صندوق شاخصي با وزن روز گذشته شاخص کل و عدم وجود نرمافزارهايي که بتوان به صورت لحظهاي وزن شرکتها را با شاخص مبنا محاسبه نمود.، عدم وجود فرصت کافي در زمان بازگشايي نمادها بعد از دوره توقف طولاني نمادها جهت انطباق وزن شرکت در صندوق شاخصي با وزن شرکت دربازار میباشد.
صندوقهای سرمایه گذاری نیکوکاری: صندوق سرمایهگذاری نیکوکاری یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری مشترک است که هدف از تشکیل آن جمعآوری وجوه از اشخاص است که تمایل به صرف وجوه خیرخواهانهی خود در اهداف خاص نیکوکارانهی صندوق را دارند. این نوع از صندوقها با جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران علاقه مند به نیکوکاری و تشکیل سبدی از داراییها و مدیریت آن به کسب منافع میپردازند. در این صندوق ها یک رکن جدید به عنوان مدیر اجرایی نیز اضافه شده است. مدیر اجرا در صندوقهای مزبور وظیفه صرف وجوه و منافع صندوق در جهت امور خیرخواهانهی صندوق را داراست.
صندوقهای سرمایه گذاری جسورانه: اين صندوقها به تامین مالی جسورانه میپردازد. سرمایهگذاری جسورانه (Venture Capital) یک مدل سرمایهگذاری برای راهاندازی کسب و کارهای نوپا و شرکتهای کوچک با پتانسیل رشد بلندمدت است، در واقع این نوع سرمایهگذاری منبع بسیار مهمی برای راهاندازی کسبوکارهایی است که کوچکتر از آن هستند که بتوان دسترسی مناسب به بازار سرمایه یا بانکها داشته باشند و عمدتا از ریسک بالا و بهتبع بازدهی مورد انتظار بالایی برای سرمایهگذار برخوردارند. تامین مالی جسورانه، سرمایهای است که بههمراه کمکهای مدیریتی، در اختیار شرکتهای جوان، کوچک، در حال رشد و دارای آتیه اقتصادی قرار میگیرد و به عبارتی دیگر سرمایه جسورانه از منابع مهم تامین مالی شرکتهای کوچک و نوپا است.
صندوقهای سرمایه گذاری زمین و ساختمان: صندوقهای سرمايهگذاري زمين و ساختمان در جهان با ساختاري مشابه صندوقهاي سرمايهگذاري مشترك براي سرمايهگذاري در املاک و مستغلات و یا وام های رهنی طراحي شدهاند.
- انواع
- Equity REITs: خرید، توسعه، مدیریت، اجاره یا فروش املاک
- Mortgage REITs: اعطای وام رهنی، خرید وام های رهنی و یا خرید اوراق با پشتوانه وام های رهنی
- Hybrid REITS: ترکیبی از دو نوع سرمایه گذاری بالا
صندوقهای سرمایه گذاری املاک و مستغلات: اين صندوقها در واقع يک نوع صندوق سرمايهگذاري مشترک با سرمايه ثابت ميباشند که منحصرا براي نگهداري داراييهاي واقعي، داراييهاي مرتبط با اوراق بهادار رهني و يا هر دوي آنها ايجاد ميگردند که با اهداف خاص و با استفاده از مهندسي مالي به گونهاي طراحي شدهاند که بتوانند فرصتهاي سرمايهگذاري در دارايي واقعي و شانس سرمايهگذاري براي سرمايهگذاران کوچک در بخش زمين و مستغلات را فراهم آورند. جلوگيري از انحصار و رانت در بخش مسکن و در نهايت امکان مديريت تخصصي در بخش املاک و مستغلات از جمله ديگر اهداف اين صندوقها مي باشد.
اهداف صندوقهای سرمایه گذاری
اهداف صندوقهای سرمایه گذاری مشترک عموما در موارد زیر خلاصه میگردد:
- ایجاد تنوع در سرمایه گذاری و حداقل کردن مخاطره
- پایین آوردن هزینههای اجرایی
- استفاده از مدیریت با تجربه و حرفهای
مزایا و معایب صندوق سرمایه گذاری مشترك
بهطور كلی، صندوقهای سرمایه گذاری مشترك مزایایی بهشرح زیر دارند: .
- نقدشوندگی یكی از مهمترین ویژگیهای هر سرمایهگذاری است ، قابلیت تبدیل به وجه نقدشدن آن در زمانی است كه سرمایهگذار به هر دلیلی تصمیم به تغییر موضع سرمایهگذاری خود و خروج میگیرد. با توجه به ارگانی كه در صندوقهای سرمایهگذاری مشترك در سهام پیشبینی شده است، سرمایهگذاران در هر زمان میتوانند با توجه به خالص ارزش روز، داراییهای موجود در صندوق و پس از كسر هزینههای مربوطه، تمام یا تعدادی از واحدهای سرمایهگذاری خود را به وجه نقد تبدیل یا اصطلاحاً ابطال نمایند
- تنوعبخشی اوراق بهادار و کاهش ریسک؛ با توجه به قوانین موجود، صندوقهای سرمایه گذاری مشترك، مجاز به سرمایه گذاری در ترکیب متنوعی از اوراق بهادار صنایع و شرکتهای مختلف هستند. لذا سبد صندوق، دارای تركیب متنوعی است و این مطلب ریسك سرمایهگذاری در صندوق را بهنحو چشمگیری كاهش میدهد.
- بهکارگیری سرمایه اندک؛ در بسیاری از موارد، سرمایه گذاران نمیتوانند وجوه قابل توجهی را جهت سرمایه گذاری پسانداز نمایند و با وجوه اندک نیز سرمایه گذاری در بسیاری از بدیلها غیر ممکن است و از طرفی اگر هم بتوان در جایی سرمایه گذاری نمود منتفع کردن این سرمایه گذاری با وجود مقدار اندک آن، عملاً غیر ممکن است. صندوقها با امکانات فراهم آمده میتوانند زمینه جذب سرمایههای اندک و سرمایه گذاری با خطر کم را فراهم آورند.
- صرفهجویی نسبت به مقیاس؛ بهدلیل انجام معاملات در حجم زیاد و تحقیقات توسط کادر حرفهای صندوق، هزینههای مربوطه، بهنسبت نوسانات احتمالی و غیر قابل پیشبینی در خرید و فروش مستقیم سهام، بهمراتب پایینتر است.
- مدیریت حرفهای: (برخورداری از مدیریت حرفهای، یکی از مهمترین مزایای صندوقهای سرمایه گذاری بهشمار میرود. با عنایت به توانایی مالی صندوقهای سرمایهگذاری مشترك، این صندوقها قادر به جذب و استخدام مدیران حرفهای در زمینه بورس اوراق بهادار و بازار سرمایه و استفاده از بهترین نرمافزارهای موجود هستند. بنابراین در اكثر موارد، پرتفوی آنان بهترین وضعیت تركیب سهام را نشان میدهد.
- انعطاف و تنوعسازی؛ سرمایه گذاری در مجموعه زیادی از اوراق بهادار باعث میشود كه زیانهای ناشی از سرمایه گذاری در چند اوراق بهادار با سودهای حاصل از سرمایه گذاری در سایر اوراق بهادار حداقل شود. بهعبارت دیگر هرچه تنوع سهام و اوراق قرضه فرد زیاد باشد، قدرت آسیبپذیری هركدام از آنها به سرمایه گذاری او حداقل میشود.
- قابلیت دسترسی؛ صندوقها امکانات مطلوبی را در راستای سهولت دسترسی و خرید و فروش آسان واحدهای سرمایه گذاری در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهند.
صندوق های سرمایه گذاری مشترک ، میتواند معایبی نیز داشته باشد:
- ریسک مدیریت بهواسطه عدم اطمینان نسبت به عملکرد مدیریت صندوق؛ مدیران لغزشناپذیر نیستند و در صورتی هم كه صندوق زیان كند، حقوق خود را دریافت میكنند. خصوصا اگر تغییر مدیران نالایق با سازوکار قانونی بهسهولت ممکن نباشد، مشکلات بیشتری ایجاد خواهد شد. البته اگر دریافتی بخش قابل توجهی از حقوق مدیران، مبتنی بر درصدی از سود سالیانه صندوق باشد، این مشکل کمتر بروز خواهد نمود و در این فرض، مبالغ حقوق ماهیانه به آنان بهعنوان علیالحساب تلقی خواهد ش
- رقیقسازی؛ بهعلت تنوعسازی زیادی كه صورت گرفته، بازدههای عالی شركتهای مختلف صندوق در میان انبوه شركتها گم شده و اثر كمی بر عایدی كل صندوق دارد. رقیقسازی ممكن است حاصل فرایند بزرگ شدن صندوقهای موفق نیز باشد. به این صورت كه مدیریت با پولهای زیاد و جدید سرازیرشده به صندوق مواجه میشود؛ ولی نمیتواند زمینههای سرمایه گذاریهای موفق قبلی را پیدا كند و همان بازدهی را از پولهای جدید بهدست آورد.
- عدم فعالیت در ساعات اداری؛ واحدهای سرمایه گذاری در پایان هر روز کاری و پس از بسته شدن بازار، قابل عرضه است و در طول روز، امکان بازخرید یا ابطال واحدها وجود ندارد.
- برخورداری از هزینههای معین؛ اگرچه سرمایه گذاری در صندوق، در مقایسه با خرید و فروش مستقیم افراد، ارزانتر است، در یک صندوق سرمایه گذاری پویا و فعال، ضرورتا یک سری هزینههای عملیات و در مواردی حقالعمل خرید یا بازخرید واحد سرمایه گذاری وجود دارد.
معمولاً صندوق ها این امکان را به شما می دهند که به جای دریافت سود نقدی، آن را دوباره در خود صندوق، سرمایه گذاری کنید و بدین ترتیب مالک تعداد بیشتری از واحدهای صندوق شوید.
اركان صندوقها
براي تشكيل و ادارة يك صندوق سرمايهگذاري مشترك در سهام چندين ركن در اساسنامه پيشبيني گرديده است تا اين اركان شرايط اجرايي و نظارتي لازم جهت عملكرد مناسب صندوقهاي سرمايهگذاري را فراهم نمايند. اركان مذكور به شرح ذيل تشريح ميگردند:
الف- مجمع صندوق: مجمع صندوق با حضور دارندگان حداقل نصف به علاوة يك واحدهاي سرمايهگذاري ممتاز داراي حق رأي صندوق رسميت مييابد. واحدهاي سرمايهگذاري ممتاز آن بخش از سرماية اوليه است كه توسط مؤسسين تأمين ميگردد و پس از پرداخت اين مبلغ، مجوز عرضة عمومي براي تأمين باقيماندة سرماية اوليه(به عنوان واحدهاي سرمايهگذاري عادي) صادر خواهد شد. مجمع صندوق بالاترين ركن صندوق قلمداد ميگردد و مهمترين وظيفة آن انتخاب مدير، متولي، ضامن و حسابرس و معرفي به سازمان بورس و اوراق بهادار (سبا) جهت تأييد است.
ب- مدير صندوق: ركن اجرايي صندوق و متخصص در بازار سرمايه است كه لازم است مطابق اساسنامه گزارشات پيشبيني شده و اطلاعات قابل ارائه را تهيه و در اختيار متولي، حسابرس و سبا قرار دهد. همچنين با استفاده از تارنماي مربوط به صندوق سرمايهگذاري، اطلاعات ذكر شده در بخش اطلاعرساني اساسنامه را جهت آگاهي عموم افشاء مينمايد. مدير صندوق يك يا چند نفر شخص حقيقي را به عنوان مدير/ گروه مديران سرمايهگذاري انتخاب مينمايد كه به نمايندگي مدير تصميمات مربوط به سرمايهگذاري و خريد و فروش سهام و اوراق بهادار را در چارچوب مقررات اعمال مينمايند. مشخصات مدير سرمايهگذاري در اختيار سبا قرار گرفته، لازم است تا صلاحيت حرفهاي او نيز به تأييد سبا رسد.
ج- متولي صندوق: ركن نظارتي صندوق محسوب گرديده و توسط مجمع صندوق انتخاب خواهد شد. (يادآوري: هويت متولي و ساير اركان صندوق در اميدنامة مربوطه و در تارنماي هر صندوق افشاء ميگردد). از وظايف مهم متولي پيشنهاد حسابرس به مجمع صندوق، تأييد حسابهاي بانكي افتتاح شده توسط مدير براي صندوق و نظارت مستمر بر عملكرد مدير و ضامن است. در واقع متولي به عنوان نماينده و وكيل سرمايهگذاران براي اقامة هرگونه دعواي كيفري عليه صندوق تعيين گرديده است.
د- ضامن: ضامن نيز توسط مجمع انتخاب شده، پس از تأييد سبا در اميدنامة صندوق براي عموم معرفي خواهد شد. منظور از ضمانت در ساختار صندوقهاي سرمايهگذاري مشترك در سهام (در اندازةكوچك) فراهم نمودن نقدينگي كافي در شرايطي است كه صندوق براي انجام پرداختها طبق اساسنامه و يا ابطال واحدهاي سرمايهگذاري متقاضيان به قيمت ابطال محاسبه شده وجه نقد كافي نداشته باشد. بنابراين وجود ضامن منجر به فراهم نمودن يكي از امتيازات سرمايهگذاري در اينگونه صندوقها در مقايسه با سرمايهگذاري مستقيم در سهام شركتها خواهد شد چرا كه با وجود ضامن نقدشوندگي دارندگان واحدهاي سرمايهگذاري اين اطمينان را خواهند داشت كه هر زمان تصميم به ابطال(فروش) واحد سرمايهگذاري خود بگيرند تقاضا براي آن طبق ضوابط و مقررات مربوطه وجود دارد.
هـ- حسابرس: ركن ديگر نظارتي است كه از بين مؤسسات حسابرسي معتمد سبا و توسط متولي، جهت تأييد به مجمع صندوق معرفي ميگردد. مدت مأموريت حسابرس توسط مجمع تعيين ميگردد و حسابرس با قبولي سمت ارائه گرديد وظايف و مسئوليتهاي محوله طبق اساسنامه را به عهده خواهد گرفت.
و- كارگزاران صندوق: مدير صندوق براي انجام امور مربوط به معاملات سهام پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار از خدمات كارگزاراني كه قبلاً قبولي سمت دريافت شده از آنها را براي سبا ارسال نموده است استفاده خواهد كرد. كارگزاران مذكور كه داراي مجوز فعاليت از سبا هستند علاوه بر وظايف معمول، موظف به انجام وظايف محوله طبق اساسنامه نيز خواهند بود.
هزینه های قابل پرداخت از محل دارایی های صندوق:
نحوة محاسبة كارمزد اركان و هزينههاي مربوط به صندوقهاي سرمايهگذاري در اساسنامه و اميدنامة آن پيشبيني ميگردد و خارج از حيطة پيشبيني شده مجاز به تحميل هزينه به سرمايهگذاران نخواهند بود. كارمزد و هزينههايي كه در طول دورة فعاليت صندوق محاسبه ميگردد به صورت روزشمار از خالص ارزش روز داراييهاي صندوق كسر گرديده و طبق مقررات و برحسب نوع، در زمان خود هزينه ميگردد. مهمترين هزينههاي صندوق و نحوة محاسبة آن را ميتوان به شرح ذيل بيان نمود:
الف- كارمزد اركان:
مهمترين هزينة مربوط به صندوقهاي سرمايهگذاري كارمزدي است كه اركان اجرايي و نظارتي صندوق(مدير، متولي و ضامن) به علت خدمات ارائه شده و ريسك متحمل شده بابت ضمانت نقدشوندگي دريافت مينمايند. روش محاسبة كارمزد اركان مذكور، كارمزد دارايي محور است يعني كارمزد هركدام به صورت درصدي از خالص ارزش روز داراييهاي صندوق كه در اميدنامه مشخص گرديده است محاسبه شده، به صورت روزشمار از داراييهاي صندوق كسر ميگردد و هر سه ماه يكبار در صورت تأييد حسابها به اركان پرداخت ميگردد. جهت اطلاع، مجموع كارمزد مدير، متولي و ضامن در حال حاضر و در صندوقهاي فعال در بازار سرمايه ۵% در اميدنامه تعيين گرديده است كه وزن اصلي هزينههاي تحميلي به صندوق را به خود اختصاص ميدهد. البته صندوقها ميتوانند به صلاحديد مؤسسين و با توافق اركان سقف كارمزدهاي پرداختي را كاهش دهند تا مزيت رقابتي مناسبي براي جذب سرمايهگذاران فراهم نمايند.
ب- هزينههاي دورهاي :
هزينة حسابرس: مربوط به دستمزد خدماتي است كه بابت يك سال مالي به حسابرس صندوق پرداخت ميگردد. ميزان اين دستمزد توسط متولي به مجمع پيشنهاد ميگردد و مبلغ تصويب شده در اميدنامة صندوق ذكر خواهد گرديد.
هزينة تأسيس و تسويه: هزينههايي كه قبل از دريافت مجوز فعاليت و شروع فعاليت صندوق پرداخت گرديده و يا هزينههايي كه جهت انجام امور مربوط به تسويه و پايان فعاليت صندوق در اميدنامه پيشبيني ميگردد. اين هزينهها در طول دورة فعاليت صندوق مستهلك ميگردند.
هزينة مجامع و عضويت در كانونها: سقف اين هزينهها نيز در اميدنامه پيشبيني گرديده است و مدير مجاز نيست بيش از سقف تعيين شده هزينه نمايد. هزينههاي مذكور در صورت محقق شدن و پس از پرداخت براي ادامة دورة مربوط به هزينة صورت گرفتة مستهلك شده به صورت روزشمار از خالص ارزش داراييهاي صندوق كسر ميگردد.
ساير هزينهها: ساير هزينههايي كه در اساسنامه و اميدنامة صندوق پيشبيني ميگردد و در صورت پرداخت، در محاسبات خالص ارزش روز داراييهاي صندوق منظور ميگردد.
تمام هزينههاي ذكر شده در بالا در مورد صندوقهاي سرمايهگذاري مشترك در سهام داراي مجوز فعاليت در بازار اوراق بهادار در حدود ۶ درصد نسبت به خالص ارزش داراييها در سال خواهد بود.
ج- هزينههاي صدور و ابطال:
در حاليكه هزينههاي كارمزد و دورهاي از محل داراييهاي صندوق پرداخت ميگرديد و منجر به كاهش خالص ارزش داراييهاي صندوق متناسب با هزينة روزانه ميشد، برخي هزينههاي ديگر مربوط به زمان و تعداد فرآيند صدور و ابطال سرمايهگذار ميگردد. بنابراين چنين هزينهاي به طور مستقيم به سرمايهگذار تحميل گرديده، سرمايهگذار با برنامهريزي صحيح سرمايهگذاري خود ميتواند اين هزينهها را به حداقل رساند. اين هزينهها با هدف افزايش دورة سرمايهگذاري سرمايهگذاران صندوق صورت ميگيرد چرا كه لازمة نتيجهگيري از هر سرمايهگذاري صرف هزينه و برنامهريزي مناسبي است كه با گذشت زمان محقق ميگردد و با ورود و خروج سريع سرمايه هزينههاي مازادي به طور مستقيم و غيرمستقيم به صندوق تحميل خواهد گرديد كه سعي گرديده است هزينههاي مذكور منجر به كاهش خالص ارزش داراييهاي صندوق( براي همة مالكان واحدهاي سرمايهگذاري) نشود.
با اين توضيحات در اميدنامة صندوقهاي سرمايهگذاري مشترك در سهام يك بخش هزينة ثابت به مبلغ ۲۰٫۰۰۰ ريال در نظر گرفته شده است كه در زمان هر فرآيند صدور يا ابطال به هر گواهي سرمايهگذاري( بدون توجه به تعداد واحدهاي سرمايهگذاري) تعلق خواهد گرفت.
بخش ديگر جريمه تعجيل درخروج ميباشد. اين هزينه از سرمايهگذاراني كه مدت سرمايهگذاري آنها كمتر از ۹۰ روز باشد به صورت پلكاني از ۵% تا ۱% نسبت به قيمت ابطال دريافت خواهد گرديد بنابراين سرمايهگذاراني كه حداقل ۹۰ روز از زمان صدور واحدهاي سرمايهگذاري آنها سپري شده باشد و جهت ابطال واحد سرمايهگذاري خود اقدام نمايند هزينة اين بخش را پرداخت نخواهند كرد.
همچنین کارمزد ابطال که از جمله هزینههایی است که در صورت ابطال واحدها در بازه زمانی ٤٥ روزه از زمان صدور مستقیماً توسط سرمایهگذار پرداخت می شود.. واین هزینه ها در اساسنامه و امیدنامه هر صندوق قابل رویت می باشد و به طور روزانه مستهلک می شود.
خالص ارزش داراييهاي صدور، ابطال و آماري
الف: NAV صدور: خالص ارزش دارايي صدور( قيمت صدور) واحدهاي سرمايهگذاري همواره اندكي بيش از خالص ارزش روز داراييهاي صندوق است. علت اين تفاوت آن است كه با فرآيند صدور واحد سرمايهگذاري و جذب وجه نقد جديد براي صندوق مدير بايد اقدام به خريد سهامي نمايد كه لازمة مالكيت آن پرداخت كارمزد معاملات خريد است بنابراين به مقدار كمتر از وجه نقدي كه صندوق دريافت نموده است به موجودي سهام آن افزوده ميگردد.
ب – NAV ابطال: خالص ارزش دارايي ابطال( قيمت ابطال) واحدهاي سرمايهگذاري در زماني كه يك سرمايهگذار قصد خروج از سرمايهگذاري را دارد مبناي پرداخت قرار ميگيرد. در اين زمان با فرض فروش داراييهاي سبد سرمايهگذاري و پس از كسر هزينههاي مربوط به معاملات، قيمت ابطال واحد سرمايهگذاري محاسبه ميگردد. البته وجود شرايط ابطال صندوقهاي سرمايهگذاري در هر لحظه اين اطمينان را براي سرمايهگذار فراهم مينمايد كه بدون توجه به ميزان قابل معامله بودن سهام موجود در سبد سرمايهگذاري صندوق، پول خود را با كسر همان هزينههاي معاملات متعارف دريافت نمايد.
ج – NAV آماري: به دليل وجود شرايط خاص در بازار بورس اوراق بهادار تهران از جمله پايين بودن عمق بازار، وجود حد نوسان قيمت و يا بسته بودن نماد معاملاتي سهام براي مدت طولاني، برخي از سهام پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار از نقدشوندگي پايين برخوردار بوده، آخرين قيمت اعلام شده در تابلوي معاملاتي نميتواند ارائه كنندة واقعيات موجود در اين سهام باشد.
به همين منظور به مدير اين اختيار داده شده است كه طبق دستورالعمل نحوة تعيين قيمت خريد و فروش اوراق بهادار صندوقهاي سرمايهگذاري بتواند در شرايط مشخص شده قيمت برخي سهام موجود در سبد سرمايهگذاري را تا حدودي تعديل نمايد. بدينترتيب NAV محاسبه شده حاصل از تعديل صورت گرفته مبناي تعيين قيمت صدور و ابطال واحدهاي سرمايهگذاري است. براي اينكه سرمايهگذاران از حدود تعديل صورت گرفته آگاه باشند صندوقها ملزم به ارائة NAV آماري در كنار NAV صدور و ابطال واحدهاي سرمايهگذاري در تارنماي خود شدهاند. NAV آماري صرفاً يك مبناي مقايسهاي است و در آن آخرين قيمت بسته شدن سهام ( بدون اعمال تعديل مدير) منظور گرديده است. بنابراين در شرايطي كه مدير هيچيك از قيمتهاي سهام موجود در سبد سرمايهگذاري خود را تعديل نكرده باشد NAV آماري و ابطال اعداد واحدي را نمايش خواهند داد.
عملکرد صندوقها در ایران
مقایسه صندوق ها به لحاظ تعداد و ارزش، از سال ۹۲ تا ۹۵ به شرح زیر است:
نوع صندوق سرمایهگذاری | تعداد | |||
۹۲ | ۹۳ | ۹۴ | ۹۵ | |
اوراق بهادار با درآمد ثابت |
۳۰ | ۳۴ | ۴۸ | ۵۹ |
مختلط | ۱۲ | ۱۴ | ۱۵ | ۱۷ |
سهام | ۷۷ |
۸۸ |
۹۴ | ۹۸ |
کل | ۱۱۹ | ۱۳۶ | ۱۵۷ |
۱۷۴ |
نوع صندوق سرمایهگذاری | ارزش(میلیارد ریال) | |||
۹۲ | ۹۳ | ۹۴ | ۹۵ | |
اوراق بهادار با درآمد ثابت | ۲۸,۶۱۷ | ۵۷٫۵۸۶ | ۶۰۴٫۹۷۹ | ۱,۲۸۲,۴۶۷ |
مختلط | ۴۶۹ | ۵۴۲ | ۱٫۲۴۵ | ۹,۱۹۳ |
سهام | ۱۰٫۷۰۲ | ۱۲٫۰۰۳ | ۲۰٫۱۶۳ | ۱۷,۳۹۹ |
کل | ۳۹,۷۸۸ | ۷۰٫۱۳۱ | ۶۲۶٫۳۸۶ | ۱,۳۰۹,۰۵۹ |
مقایسه میانگین ساده بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری در اسفند ماه سال ۱۳۹۵ و مقایسه آن به صورت سالانه و ماهانه به صورت زیر مشخص است:
بازدهی بازار (%) | بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری (%) | نوع صندوق سرمایهگذاری | ||
سال گذشته | ماه گذشته | سال گذشته | ماه گذشته | |
۳٫۷۳- | ۰٫۴۸- | ۱۹٫۰۲ | ۱٫۴۱ | اوراق بهادار با درآمد ثابت |
۵٫۹۵ | ۰٫۸۹ | صندوق مختلط | ||
۳٫۱۲- | ۰٫۵۶- | در سهام |
بازدهی شاخص کل بورس تهران در سال گذشته (منتهی به اسفند ماه ۱۳۹۵)، برابر ۳٫۷۳- درصد بوده است. به منظور لحاظ نمودن هزینههای اداره صندوقها و هزینههای معاملات آن در مقایسه با تغییرات شاخص، تغییرات شاخص در ۱٫۱۵ درصد ضرب شده است و بازدهی صندوقهای در سهام با عدد به دست آمده مقایسه شده است. مقایسه بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری در سهام با بازدهی بازار در سال گذشته به شرح زیر است:
ردیف | بازدهی دریک سال گذشته | تعداد صندوق | درصد | ارزش
(میلیارد ریال) |
درصد |
۱ | بازدهی بیشتر از ۲۰ درصد | ۶ | ۶٫۶ | ۳۳۱ | ۱٫۹ |
۲ | بازدهی بیشتر از ۴٫۲۸- و کمتر از ۲۰ | ۳۴ | ۳۷٫۷ | ۳٫۷۴۹ | ۲۱٫۹ |
۳ | بازدهی کمتر از ۴٫۲۸- | ۴۳ | ۵۵٫۷ | ۱۲٫۹۸۶ | ۷۶٫۲ |
جمع | ۹۰ | ۱۰۰ | ۱۷٫۰۶۷ | ۱۰۰ |
ترکیب داراییهای صندوقهای سرمایهگذاری در اسفند ماه ۱۳۹۵
نوع صندوق | ارزش صندوق (میلیارد ریال) | ارزش سهام (میلیارد ریال) | ترکیب داراییهای صندوقها(%) | ||||
سهام و حق تقدم سهام | اوراق بهادار با درآمد ثابت | گواهی سپرده و سپرده بانکی | نقد | سایر | |||
اوراق بهادار با درآمد ثابت | ۱,۲۸۲,۴۶۷ | ۲۸٫۴۹۴ | ۲٫۰۱ | ۲۰٫۷۷ | ۷۶٫۰۸ | ۰٫۰۲ | ۱٫۱۱ |
مختلط | ۹,۱۹۳ | ۱٫۴۲۱ | ۱۵٫۰۲ | ۸٫۳۰ | ۷۵٫۷۰ | ۰٫۰۰ | ۰٫۹۸ |
سهام | ۱۷,۳۹۹ | ۱۴٫۹۰۵ | ۸۲٫۷۹ | ۳٫۸۶ | ۷٫۵۶ | ۰٫۱۴ | ۵٫۶۵ |
کل | ۱,۳۰۹,۳۶۸ | ۴۴٫۸۲۰ | ۳٫۱۸ | ۲۰٫۴۶ | ۷۵٫۱۶ | ۰٫۰۳ | ۱٫۱۷ |
مقایسه ارزش معاملات سهام و حقتقدم سهام صندوقها با ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران و بازار اول فرابورس ایران در اسفند ماه ۱۳۹۵
شرح | جمع
(میلیارد ریال) |
متوسط معاملات سهام و حقتقدم سهام صندوقهای سرمایه گذاری* | ۷٫۴۹۲ |
معاملات نرمال (خرد و بلوک) بورس تهران | ۴۵٫۵۱۱ |
کل معاملات بورس تهران | ۸۱٫۱۵۳ |
معاملات بازار اول فرابورس ایران | ۳٫۲۶۷ |
ارزش سهام در صندوقهای سرمایه گذاری در پایان اسفند ماه | ۴۴٫۸۲۰ |
ارزش کل بازار بورس تهران در پایان اسفند ماه | ۳٫۲۰۰٫۳۷۴ |
ارزش کل بازار اول فرابورس ایران در پایان اسفند ماه | ۹۷٫۶۹۵ |
متوسط معاملات صندوقهای سرمایه گذاری به مجموع معاملات نرمال بورس تهران و بازار اول فرابورس ایران (%) | – |
ارزش سهام صندوقها به ارزش کل بازار بورس تهران و بازار اول فرابورس ایران | – |
صندوق های سرمایه گذاری در جهان
در این بخش، آمارهای مربوط به صندوق های سرمایه گذاری که از سایت ICI استخراج شده است مورد بررسی قرار گرفته است. لازم به توضیح است که در آمار ارائه شده، صندوق هایی که دارایی های آن ها از سرمایه گذاری در سایر صندوق ها تشکیل شده است، مورد بررسی قرار نگرفته است.
پراکندگی جغرافیایی صندوق های سرمایه گذاری
در کل در انتهای سال ۲۰۱۶ میلیادی بیش از ۱۱۰ هزار صندوق سرمایه گذاری در جهان وجود دارد پراکندگی جغرافیایی صندوق های سرمایه گذاری به صورت زیر نمایش داده شده است.
همانطور که در نمودار فوق مشخص است، بیشترین تعداد صندوق های سرمایه گذاری معادل ۴۹ درصد، در قاره اروپا ایجاد شده اند. ۲۷ درصد در آسیا و ۲۳ درصد مجموعا در امریکای شمالی و جنوبی تاسیس شده اند.
با توجه به آمار ارائه شده، بیش از ۴۰ هزار میلیارد دلار، دارایی های ثبت شده صندوق های سرمایه گذاری در انتهای سال ۲۰۱۶ می باشد. از مبلغ مذکور ۲۱ هزار میلیارد دلار معادل ۵۲ درصد متعلق به قاره امریکا می باشد. ۳۵درصد در قاره اروپا و تنها ۱۳ درصد در قاره امریکا می باشد.
انواع صندوق های ثبت شده در جهان
از ۱۱۰ هزار صندوق سرمایه گذاری در جهان، تنها ۳٫۲ هزار صندوق به صورت ETF فعالیت می کنند. انواع مختلف صندوق های سرمایه گذاری در جهان بر اساس تعداد آن ها به صورت زیر دسته بندی شده اند.
همانطور که در نمودار فوق مشخص است، ۳۴ درصد از صندوق های سرمایه گذاری در جهان در سهام، ۲۵ درصد به صورت مختلف و ۱۸ درصد در بازار با درآمد ثابت، فعالیت می کنند.
بررسی دارایی صندوق ها این دسته بندی به صورت زیر خواهد بود.
همانطور که در نمودار فوق مشخص است، ۴۲ درصد از کل دارایی صندوق ها در جهان، متعلق به صندوق هایی است که در سهام فعالیت نموده، ۲۲ درصد در اوراق با درآمد ثابت، ۱۳درصد به صورت مختلط، ۱۳ درصد در بازار پول و اوراق کوتاه مدت، و ۱۰ درصد در سایر موارد سرمایه گذاری شده اند.